Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Parlamentul compromite tot mai mult parlamentarismul
Luni, 25 Iunie 2012 17:33

Declaraţie politică susținută în plenul Senatului României, 25 iunie 2012

Se intră în vacanță parlamentară și consider că este cazul să tragem o concluzie cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Parlament în ultima sesiune. Aș vrea să semnalez lucrurile negative, derapajele grave manifestate în câteva luni, care amenință buna funcționare a democrației românești. Reamintesc aceste derapaje pentru a evidenția de ce Parlamentul se află într-o criză de funcționalitate.

Încep prin a enumera acțiunile care dăunează legislativului, printre cele mai grave fiind traseismul, tranzacționarea mandatelor, încurajate de USL. S-a anulat astfel reprezentarea corectă a populației, o situație care pune în discuție însuși sensul procesului electoral. Apoi, patima puterii oarbe s-a revărsat și asupra instituției noastre. Noua putere a USL a abuzat de majoritatea conjuncturală și a forțat revizuirea unor legi fundamentale. Astfel, s-a modificat legea electorală, procedura de suspendare a șefului statului, fiind vizate și atribuțiuni ale Curții Constituționale.

În plus, Parlamentul a acceptat să fie un pion otrăvit în războiul dus de guvernul Ponta cu Președinția. Adoptarea acelei declarații privind participarea premierului la Consiliul European, forțând, din nou, prevederile Constituției, rămâne o pată pe blazonul instituției din care facem parte. Acest ansamblu al abuzurilor este întregit de constantele amenințări privind suspendarea președintelui țării, prin reconstituirea sinistrului 322.

Parlamentul a dat, așadar, în doar câteva luni, destule motive de îngrijorare cu privire la funcționarea sa. Deși ar trebui să fie garantul procesului democratic, instituția este chiar cea care îl pune în pericol. Prin grația USL, Parlamentul a devenit sursa cea mai periculoasă de compromitere a sistemului de legiferare.
Evident, în fața acestui tablou îngrijorător, apare firească nevoia unei schimbări fundamentale. Parlamentul trebuie să lucreze altfel, reapropiindu-se de spiritul democratic. Iar dacă aleșii țării nu știu cum ar putea să înceapă reformarea instituțională, soluția există deja, pusă la îndemână de popor. Chiar, domnilor colegi, mai respectă cineva puterea referendumului din 2009 sau parlamentarii pot sfida la infinit voința propriilor electori?

Senator PDL
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.