Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Republica Moldova trebuie susţinută acum mai mult ca niciodată

Declaraţie politică, depusă în scris la Senatul României, 22 iunie 2011

Recentele alegeri locale din Republica Moldova arată fragilitatea democraţiei de peste Prut. Victoria lui Dorin Chirtoacă, la Chişinău, a fost obţinută în condiţii excepţionale. Pe ultima sută de metri, când puţini mai credeau în ea. Dar a crezut cine trebuia, populaţia Chişinăului. Iar prezenţa record de la urne dovedeşte ce importanţă a avut această confruntare pentru moldoveni.


Doar cine a fost în ultimii ani la Chişinău înţelege cu adevărat ce înseamnă izbânda domnului Chirtoacă la primărie. În Moldova, toate aceste înfruntări politice au o cu totul altă miză. Mult mai intensă, cu implicaţii infinit mai mari decât ne închipuim noi. Am avut ocazia să-i întâlnesc pe liderii liberalilor moldoveni la ei acasă. Atunci când luptau din greu tot cu cei din partidul comunist, la alegerile generale. Iar calitatea umană şi ataşamentul pentru cauza lor sunt absolut impresionante. De aceea, trebuie să fim conştienţi de semnificaţia succesului lor. Fiindcă, în Basarabia, el dă substanţă unui viitor european care, doar acum doi ani, părea atât de departe.

Din nefericire însă, în continuare, soarta Moldovei pare să-i preocupe prea puţin pe români. Apare un interes real mai ales în perioada alegerilor. Când ameninţarea venirii comuniştilor este directă. Sau guvernarea lor ne afectează şi pe noi. Atunci ne activăm politic şi mediatic. Cum dispare spectrul roşu, acţiunile noastre nu mai au aceeaşi intensitate, preocupându-ne exclusiv de propriile probleme. Lăsând doar câteva instituţii oficiale să se intereseze de situaţia de acolo. Experienţa ne arată că nici o victorie a binelui nu este definitivă. Rezistenţa la schimbare este încă enormă, iar comuniştii, nici pe departe complet înfrânţi. E nevoie să ne depăşim pasivitatea şi să fim mult mai prezenţi în eforturile de emancipare politică a basarabenilor.

Fără a ne feri de cuvinte mari, trăim clipe istorice pentru destinul moldovenilor. Iar exemplul unităţii vine chiar de la ei. Pentru că alegerile locale nu au fost câştigate separat, de fiecare partid democratic, ci sprijinindu-se reciproc, în Alianţa pentru Integrare Europeană. Aşadar, poate găsim noi căi de susţinere. Poate ne mobilizăm mai mult pentru a ajuta concret democraţia Republicii Moldova. Iar dacă reuşim asta, s-ar putea ca viitoarele alegeri să îndepărteze şi mai mult sinistrul spectru al comunismului.

Senator PDL
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.