Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Asta ne mai lipsea - blocarea fondurilor UE

Declaraţie politică, depusă în scris la Senatul României, 28 iunie 2011

Corectitudinea cheltuirii banilor europeni este de mult timp o problemă serioasă a României. Din păcate, până acum, ea a fost semnalată mai mult de presă şi tratată superficial de politicieni. Mai ales de unii baroni locali, administratori ai unor sume uriaşe. Abuzurile comise cu aceste fonduri, mai ales cele destinate infrastructurii, au fost însă mult prea mari pentru a trece neobservate. S-au construit şosele supraevaluate, de calitate inferioară faţă de standardele admise, poduri fictive, orice a fost posibil pentru a sifona aceste resurse. Evident, plecând de la nefericita convingere că aşa e tradiţia locului şi nimeni nu o va tulbura.


Dar iată că ea este totuşi tulburată. Cu destulă întârziere, Comisia Europeană a reacţionat, efectuând nişte controale mai stricte. Rezultatele le cunoaştem acum cu toţii. Iar în topul acestei liste de abuzuri semnalate se află unul dintre liderii USL. Mare adversar al reorganizării administrative a ţării. Dar partizan al cheltuirii discreţionare a banilor europeni. Neregulile nu ţin însă de un singur partid. Oriunde a lipsit supravegherea, a putut să apară şi tentaţia. Mai ales când sunt cutume ticăloase netulburate de atâţia ani.

Efectele acestor fărădelegi generalizate sunt grave. Astfel, din cauza neregulilor din Teleorman, Buzău şi Ilfov, României îi sunt suspendate finanţări de aproape 800 de milioane de euro. Numai la Iaşi, acolo unde sunt senator, sunt blocate proiecte de infrastructură în valoare de 100 de milioane lei. Construcţiile de drumuri judeţene rămân fără finanţare, provocând întârzieri şi complicaţii cu constructorii.

Cu toate acestea, reacţiile politice sunt în continuare slabe. Faptul că avem asemenea pierderi nu pare să tulbure prea mult liniştea celor care ar putea să ia atitudine. Domnul Ponta, atât de agresiv şi de vocal în atacarea proiectelor guvernului, nu are nimic de spus în privinţa principalului său colaborator. Catastrofa financiară şi ruşinea aduse României de afacerile dubioase sunt prea mărunte pentru a afecta prieteniile politice. Când adevăratele mize politice ar trebui să fie - toleranţă zero faţă de afacerile suspecte din teritoriu. Reformarea administraţiilor locale pentru transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banilor de la UE. Implicarea mult mai serioasă a justiţiei române în sancţionarea acestui tip de abuzuri. Şi, nu în ultimul rând, conştientizarea faptului că aceşti bani, chiar dacă vin de la Bruxelles, sunt bani luaţi şi din buzunarul nostru.

Senator PDL
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.