Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Reducerea numărului de parlamentari trebuie adoptată în această sesiune

Declaraţie politică în Plenul Senatului României, 07 septembrie 2011

Ideea comasării alegerilor locale cu cele generale începe să prindă contur pentru a fi pusă în practică. PDL mizează pe organizarea unui singur rând de alegeri, în noiembrie, chiar dacă partidele de opoziţie nu sunt în total acord cu această măsură. Nu intrăm acum în dezbaterea privind argumentele pro şi contra simultaneităţii scrutinelor. Totuşi, ţin să atrag atenţia asupra unor probleme ce se impun a fi rezolvate în contextul dat.

Trebuie să avem în vedere că românii şi-au exprimat dorinţa, printr-un referendum, în 2009, cu privire la o reformă substanţială a sistemului de reprezentare politică din ţara noastră. Astfel, peste 80% dintre români s-au pronunţat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, iar peste 70% dintre concetăţenii noştri şi-au exprimat opţiunea pentru trecerea la un parlament unicameral.

Fie că unii dintre aleşi o acceptă sau nu, este vorba despre o temă fundamentală pentru efortul de eficientizare a democraţiei româneşti. Iar dacă nu va fi pusă în practică din punct de vedere legislativ în sesiunea curentă, nu mai are cum să fie abordată până la alegeri. Având în vedere situaţia existentă, consider că sunt necesare consultări imediate între liderii grupurilor parlamentare pentru stabilirea unui calendar precis în aceasta privinţă. La fel cum trebuie lămurită definitiv şi tema reorganizării teritoriale, care schimbă fundamental situaţia politică din teritoriu. Sau aspectul legii electorale legat de tipul de vot: combinaţie de uninominal cu vot pe liste sau vot uninominal necompensat, într-un singur tur. Astfel, şi partidele, la nivel central şi local, îşi vor putea stabili strategiile şi candidaţii pentru anul electoral 2012.

Doamnelor şi domnilor colegi, este evident ca mulţi dintre dumneavoastră vor fi afectaţi de aceste reforme. Adoptarea lor ar însemna micşorarea semnificativă a numărului de parlamentari şi, eventual, al preşedinţilor de Consilii Judeţene. Cu toate acestea, voinţa populară, exprimată prin referendum, adică prin forma ei absolută de expresie democratică, nu poate fi ignorată.

După dureroasele măsuri de reformă economică suportate de români, consider că şi noi, parlamentarii, avem datoria să ne reformăm propria instituţie.

Senator PDL
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.