Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Perdelele de fum întunecă şi mintea guvernanţilor României

Deputatul PNL Dumitru Oprea a adresat în această săptămână două întrebări, una Ministrului Educaţiei şi una Ministrului Finanţelor Publice, pornind de la situaţii critice în care ne-au plasat actalii guvernanți, situații reclamate și de asociaţiile profesionale şi mediul economic. Evoluţiile zilnice de pe scena publică românească, generate mai cu seamă de perdele de fum ridicate de administraţia centrală, dau senzaţia de incoerenţă şi ascunderea adevăratelor intenţii ale coaliției guvernamentale. Lansarea în dezbatere publică a proiectului Legii Manualului, dar şi semnele de „rebeliune“ ale parlamentarilor PSD din Comisia de Buget-Finanţe nu rezolvă, pentru moment, problemele semnalate de editori sau de mediul economic.

Într-o întrebare adresată luni, 25 septembrie 2017, intitulată „Riscăm să se repete istoria lipsei manualelor și în cazul celor pentru clasa a VI-a, prevăzute pentru anul şcolar 2018-2019“, parlamentarul ieşean îi solicită Ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu-Marian Pop, să precizeze când va fi lansată procedura de licitaţie pentru aceste manuale şi care este durata estimată pentru organizarea şi derularea acestei licitaţii.

În loc să rezolve o situaţie de blocaj cauzată de funcţionarii Ministerului, domnul Pop ne vorbeşte despre «mafia manualelor» şi alte obsesii personale. În viziunea PSD şi a actualului Ministru al Educaţiei, România trebuie să se întoarcă la modelul dirijist, cu manual unic, elaborat de în strictă conformitate cu indicaţiile preţioase ale guvernanţilor. În schimb, ministrul Pop s-ar simți foarte bine dacă libera concurenţă, protejarea drepturilor de autor şi susţinerea industriei editoriale (atât de sărăcite prin lipsa investiţiei în educaţia cetăţenilor) vor fi abolite, eventual prin «Legea manualului unic»“, declară prof. univ. dr. Dumitru Oprea.

A doua întrebare adresată guvernului se referă la split TVA, ca o măsură nepopulară în rândul mediului de afaceri şi a profesioniştilor. Întrebarea a fost adresată Ministrului Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, şi a avut drept punct de plecare reacţiile unanime ale mediului de afaceri, precum şi a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) în privinţa plăţii defalcate a TVA. Ministrul de Finanţe a fost solicitat să răspundă dacă va lua în considerare observaţiile pertinente ale conducerii CECCAR, inclusiv posibilitatea de a amâna aplicarea obligatorie a acestei decizii, pentru a nu risca insolvenţa sau falimentul multor firme mici şi mijlocii.

În  Comisia de Buget-Finanţe a Senatului României au fost modificate radical prevederile ordonanţelor de Guvern referitoare la Split TVA şi supraacciza la carburant, în sensul eliminării. Ca parlamentar, cunoscând mecanismele de lucru ale coaliției PSD-ALDE, consider că este salutar gestul colegilor senatori, dar el, din păcate, nu va avea efectele așteptate și nici nu va rămâne nepedepsit. De altfel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, deja şi-a manifestat dezaprobarea faţă de întoarcerea acestor acte normative la Comisia din Senat. Pe de altă parte, Ministrul Finanţelor, dacă poate da dovadă şi de voinţă proprie, ar trebui să fie cel mai în măsură să răspundă îngrijorărilor mediului economic“, a punctat parlamentarul ieşean.

Birou Parlamentar Dumitru OPREA

 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.