Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Dumitru Oprea: „Guvernul Tudose crește Robor-ul, nu Banca Naţională!“
Într-o declaraţie politică susţinută marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, parlamentarul ieşean Dumitru Oprea arată că reprezentanţii guvernării PSD-ALDE au fost atinşi de o boală cu care se confruntă la scară largă România anului 2017: analfabetismul economic şi financiar. Prof. univ. dr. Dumitru Oprea sancţionează recentele declaraţii ale premierului Mihai Tudose, care emite afirmaţii incalificabile în spaţiul public privind activitatea Băncii Naţionale a României, în loc să recunoască politicile incoerente şi antieconomice ale guvernului pe care, teoretic, în conduce. „Dacă inflaţia creşte, creşte şi Robor-ul. Un lucru pe care l-aţi fi putut afla întrebând orice student de la Economie, dacă pe sutele de consilieri personali şi din ministere nu îi întreabă nimeni nimic!“, a declarat deputatul liberal.

Redăm integral declaraţia susţinută în plenul Camerei Deputaţilor:


„O problemă cu care se confruntă România anului 2017 se referă la analfabetismul economic și financiar, care se manifestă tot mai acut chiar la vârful guvernării PSD-ALDE.
După ce tot ne-a explicat că nu va creşte preţul carburanţilor la pompă, pentru că «perioada de romantism când companiile făceau ce voiau pe aici s-a cam închis», premierul Tudose recidivează şi îl apostrofează pe guvernatorul BNR. Acesta este făcut vinovat pentru creşterea indicelui Robor, care determină valoarea ratelor plătite de românii cu credite. «Ăsta era rolul BNR – să nu lase să crească», a glăsuit domnul Tudose.

Suntem în Parlamentul României, iar mulţi dintre noi avem cunoştinţe de economie. Dar nu trebuie să fii profesor pentru a înţelege că domnul Tudose lansează afirmaţii care trădează o profundă necunoaştere a sistemului financiar-bancar. Să îl informăm că Robor-ul este un indice rezultat din media nivelului dobânzilor la care băncile se împrumută între ele. Ce ar trebui să facă domnul Isărescu? Să naţionalizeze băncile străine? Să le facă un mercurial de dobânzi şi comisioane?

Nu, domnule Tudose, Robor a crescut din cauza măsurilor guvernului pe care îl conduceţi! Toate companiile de stat au fost silite să plătească bugetului de stat dividende la jumătatea anului, pentru că nu aveţi cu ce acoperi salariile şi pensiile. Acei bani nu sunt ţinuţi în biroul directorului de companie, într-un seif sau în dulap, ci provin din piaţă, au fost traşi de la bănci, care rămân, astfel, fără lichidităţi şi cresc dobânzile. E vorba doar de cerere şi ofertă.
 
Zilnic, Ministerul Finanţelor se împrumută de la aceleaşi bănci comerciale pe care dumneavoastră, domnule Tudose, le asemănaţi cu tâlharul Terente. Dar fără banii lor nu aţi avea cu ce plăti nici apa minerală de pe masa de şedinţe a guvernului! Aţi mărit salariile fără a avea din ce să le susţineți, aţi introdus supraacciza la carburanţi. Toate acestea se traduc în inflaţie. Dacă inflaţia creşte, creşte şi Robor-ul. Un lucru pe care l-aţi fi putut afla întrebând orice student de la Economie, dacă pe sutele de consilieri personali şi din ministere nu îi întreabă nimeni nimic!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL

alt
 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.