Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Dumitru Oprea: „Au guvernat şi ne-au condamnat, din nou, la subdezvoltare!“
Într-o declaraţie politică susţinută miercuri, 11 octombrie 2017, în plenul Camerei Deputaţilor, parlamentarul ieşean Dumitru Oprea a arătat că larma politică acoperă adevăratul subiect al momentului: distrugerea echilibrelor macroeconomice ale României de către guvernările Grindeanu şi Tudose. Iar nota de plată va avea scadenţa usturătoare începând cu 2018. „Nu este pentru prima oară când, în România, deciziile politice hazardate provoacă dezechilibre şi periclitează, în anii imediat următori, starea întregii naţiuni. Chiar în preajma Centenarului Marii Uniri, demonstrăm că nu învăţăm nimic din istorie. Nici măcar din cea foarte recentă“, a afirmat deputatul liberal de la tribuna Parlamentului.

Redăm integral declaraţia susţinută în plenul Camerei Deputaţilor:


„Cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană se va transforma, conform previziunilor Comisiei Europene, în cel mai mare deficit de cont curent din spaţiul intracomunitar, în 2018. Economiştii au calculat, pentru începutul anului viitor, o rată a inflaţiei de 4%, fiind de aşteptat ca în ultimul trimestru al acestui an să înregistreze o creştere galopantă. Cum poate o ţară cu o aşa-zisă economie «tigru al Europei» să ia repede viteză şi să se îndrepte, în mod conştient, spre zid?

O serie de date, prezentate recent de Consiliul Fiscal, dar şi de economişti care au altă menire decât să mascheze dezastrul guvernării PSD-ALDE, explică, în mod cât se poate de limpede, cum am ajuns, după doar nouă luni de guvernare a noii puteri, să vedem distruse, pe termen mediu, echilibrele macroeconomice ale ţării. 

1. În plin boom economic, datorat aproape exclusiv consumului, România cheltuie în 2017 cei mai puţini bani pentru investiţii din toţi anii de după criză. Puţin peste 2% din PIB s-au cheltuit în primele trei trimestre ale anului pe lucrări publice, sub media UE! Cheltuielile noastre sunt mai mici decât ale Germaniei, deşi, în mod evident, nevoile sunt uriaşe. Guvernarea Tudose ne condamnă la subdezvoltare! Creşterea din bugetul de stat, prognozată inițial la +33%, a fost schimbată în -30%!

2. Combinaţia «mărim salarii, scădem impozite» a produs exact efectele pe care le anticipam cu toții. Suntem în boom economic, dar colectăm cu 1,7% mai puţin TVA și mai puţin din accize decât în 2016. Cheltuielile cu salariile au crescut de la +12% la +21%, în 2017, însă încasările nu au ţinut pasul! 

3. Retorica antimultinaţionale a actualei puteri, coroborată cu schimbările din regimul taxelor şi impozitelor – operate sau anunţate – nu au rămas fără urmări! În 2017, investiţiile străine au scăzut cu 18% faţă de anul precedent. În plus, acest an rămâne la fel de slab în privința absorbţiei fondurilor europene. În contextul unui consum în creștere, deficitul de cont curent mai putea fi acoperit din banii europeni şi injecţiile de capital străin. Dar, și la acest capitol, rezultatele sunt zero!

Din păcate, actuala creştere economică ţine mai mult de conjunctură şi, în mod sigur, nu se va mai repeta. Nu este pentru prima oară când, în România, deciziile politice hazardate provoacă dezechilibre şi periclitează, în anii imediat următori, starea întregii naţiuni. Chiar în preajma Centenarului Marii Uniri, demonstrăm că nu învăţăm nimic din istorie. Nici măcar din cea foarte recentă.“
  
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL
alt
 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.