Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Unitatea națională nu se vede și în dezvoltarea regională
Declaraţie de presă, 24 ianuarie 2019

Iașul are tot dreptul să se bucure de întreaga atenție care se manifestă, din păcate, doar pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. De fapt, nu este o tresărire de orgoliu, ci dorința ca rolul jucat în înfăptuirea idealului de unitate națională să fie recunoscut. Dacă Iașul a cedat totul în 1859, astăzi nici măcar nu mai este sigur de capitalul simbolic pe care îl mai are.
Bătălia dintre „centru“ și „provincie“ capătă conotații noi în zilele noastre, în lipsa unui plan de dezvoltare coerent al tuturor regiunilor istorice ale României. Cetățenii își doresc depășirea vorbelor goale, a discursurilor pline de promisiuni fără acoperire. În România se vorbește foarte mult despre regionalizare, dar, dincolo de câteva lupte subterane pe găzduirea instituțiilor descentralizate, nu pare să apară la orizont un proiect coerent al Moldovei asupra căruia să se pună de acord toți cei din Nord-Est.

În 2013, când Liviu Dragnea propovăduia, prin întâlniri publice, proiectul său de regionalizare, în mintea baronilor locali pesediști au încolțit „voievodatele“ și funcțiile pe care ar urma să și le împartă în urma noilor structuri create. Nici astăzi lucrurile nu stau diferit. Astfel, la nivelul discursului public, mai-marii băcăuani se contrează cu mai-marii ieșeni în privința autostrăzilor de pe hârtie: care să fie începută mai repede – Iași-Tg. Mureș sau Bacău-Brașov? Administrațiile locale nu colaborează între ele, fiind pe picior de competiție și nu de colaborare pentru punerea în practică a unor proiecte care să facă traiul mai bun în această parte de țară.

Așadar, dincolo de simbolistică și declarațiile de intenție, cu toții avem datoria să ne întrebăm autocritic dacă suntem capabili de colaborare și de depășirea intereselor locale imediate. Să spunem deschis că de lipsa de unitate a aleșilor moldoveni au profitat din plin toate guvernările de până acum, pentru că la București nu s-a simțit niciodată o presiune reală pentru a da curs proiectelor cu adevărat importante pentru Moldova.

Iată de ce 24 ianuarie 2019 ar trebui să ne determine să fim realiști și mai hotărâți în apărarea intereselor regionale.
  
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași

alt
 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.