Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Și economia trebuie protejată de coronavirus!

Declaraţie de presă

România nu are, din păcate, forța financiară a unor țări precum Germania sau Franța, care au anunțat măsuri masive de ajutor pentru economie.

Criza provocată de infecția cu coronavirus ne-a prins, ca multe alte crize din trecut, într-un moment în care bugetul de stat a fost secătuit de măsurile luate din pix de guvernele PSD până în octombrie anul trecut, cu efecte dramatice în realitatea economică.
Cu toate acestea, Guvernul Orban a pregătit deja pachete consistente de ajutor pentru mediul de afaceri românesc, pentru angajați, dar și pentru cei care lucrează în sectoare independente, afectați de starea de urgență în care se află România din cauza pandemiei de coronavirus.

Executivul a anunțat luni că persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale care și-au întrerupt activitatea vor beneficia de o indemnizație fixă de 2.230 lei/lună, la nivelul unui salariu minim brut, pe perioada stării de urgență.

Ordonanța privind șomajul tehnic a fost deja aprobată de guvern și urmează să fie pusă în aplicare. Statul va acoperi 75% din salariul brut al persoanelor care nu mai pot munci, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie.

În prezent, guvernul lucrează la reglementarea modului cum pot IMM-urile să acceseze credite bancare garantate de stat:
  • 80% din finanțare garantată pentru credite de maxim 10 milioane de lei, pentru investiții;
  • 90% finanțări garantate pentru credite de maxim 1 milion de lei, pentru capital de lucru.
Plafonul inițial de 5 miliarde de lei a fost majorat.

De asemenea, guvernul liberal s-a angajat să plătească rapid restanțele mari pe care le-a moștenit în ceea ce privește rambursarea de TVA, plata concediilor medicale, plus sume de concedii pentru carantină și izolare.

Alte sume vor fi alocate cu scopul decontării facturilor pentru lucrările de construcții ale autorităților locale.

Guvernul a anunțat, de asemenea, că în perioada următoare va veni cu noi reglementări pentru toate categoriile de întreprinderi și activități profesionale (activități culturale, sportive, ONG-uri) care și-au întrerupt activitatea parțial sau integral, ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență.

Facem ce am promis!
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași

alt

 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.