Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Dați cercetării ce-i trebuie, nu ce vreţi!
Comunicat de presă
 
Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Educaţiei şi Cercetării informații privind bugetul alocat cercetării pentru anul 2021 şi estimările pentru următorii 4 ani.

„Actuala pandemie de COVID-19 a reușit să scoată și mai mult în evidență rolul important al cercetării. Toată atenția și speranțele sunt îndreptate către studiile care prezintă progresele medicale în lupta împotriva COVID-19.

Este bine cunoscut faptul că cercetarea și dezvoltarea reprezintă cheia inovării, în orice domeniu, inclusiv cel medical, iar finanțarea cercetării reprezintă unul dintre indicatorii folosiți pentru a monitoriza resursele alocate științei și tehnologiei la nivel mondial.

Conform unor date recente, publicate de Eurostat, în anul 2019, statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit peste 306 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare, media europeană fiind de 2,19% din PIB. O sumă mică, dacă ne raportăm la marile economii ale lumii care au alocat, spre exemplu, în anul 2018, 4,52% în Coreea de Sud, 3,28% în Japonia și 2,82% în Statele Unite ale Americii.

Printre țările Uniunii Europene care au alocat în 2019 pentru cercetare cele mai mari procente din PIB se numără: Suedia, cu 3,39%, urmată de Austria, cu 3,19%, și Germania, cu 3,17%. Din păcate, la finalul clasamentului se situează România care a alocat cercetării doar 0,48% din PIB”, a declarat parlamentarul PNL.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut Ministrului Educaţiei şi Cercetării detalii despre competiţiile din domeniul cercetării şi modul în care va fi asigurată predictibilitatea finanţării multianuale. De asemenea, au fost solicitate informaţii privind procesul de cartografiere a infrastructurii de cercetare, astfel încât toţi cercetătorii să aibă acces la infrastructura necesară.

Birou Parlamentar Dumitru OPREA

alt


 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.