Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Antreprenorii români îşi deschid afaceri mai repede şi mai ieftin decât în anul 2008

Eficienţa măsurilor adoptate de actualul guvern pentru diminuarea poverii financiare şi administrative la nivelul mediului de afaceri este susţinută de cifrele raportate de Banca Mondială în “Doing business 2011”. Practic, în urma măsurilor adoptate:

• Numărul de zile necesar pentru înregistrarea unei afaceri s-a redus de la 14, în 2008, la 10 zile, sub media europeană de aproximativ 15 zile. Costurile necesare deschiderii unei afaceri s-au înjumătăţit (de la 4,7% din venitul pe cap de locuitor în anul 2008 la 2,6% în anul 2011)

• S-a redus şi timpul necesar pentru eliberarea autorizaţiilor de construcţii, de la 243 de zile la 228, inclusiv costurile pentru obţinerea lor, ajungând de la 124,3% din venitul pe cap de locuitor în 2008, la 73,9% în 2011.

• Aproape a fost înjumătăţită perioada de înregistrare a proprietăţilor, de la 3 luni (83 de zile), în timp ce în prezent este necesară o lună şi jumătate (48 de zile). O dată cu perioada de înregistrare, s-au diminuat şi costurile, fiind de ori 3 ori mai ieftin să înregistrezi o proprietate în România decât media de la nivel european (1,5% din valoarea proprietăţii faţă de media europeană de 4,8%)

• Nu în ultimul rând, s-a înregistrat o reducere a ratei totale a taxării cu 2 procente, de la 47% în 2008, la 45% în 2011.

Mai multe detalii privind ultimele statistici ale Băncii Mondiale şi Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pot fi găsite aici.

Sursa: Guvernul României, Cabinet Consilier  de Stat Andreea PAUL, Aparatul Propriu de Lucru al Primului-Ministru

 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.