Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Deficitul bugetar a scazut la 2,4% din PIB

investBugetul general consolidat a inregistrat in primele zece luni un deficit de 13,3 miliarde de lei, adica 2,4% din Produsul Intern Brut, dupa ce in perioada ianuarie-septembrie s-a inregistrat un deficit de 2,5% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Pentru acest an este prevazuta o tinta de deficit bugetar de 24 miliarde de lei, respectiv 4,4% din PIB. (Sursa: Hotnews)

"E o cifra care ne da motive sa fim optimisti, care vine pe fondul cresterii economice din trimestrul III si ma face sa cred ca, chiar si in ipoteza unei scaderi economice in trimestrul IV, avem surplusul necesar pentru a ne incadra in tinta stabilita", a declarat pentru HotNews.ro Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica.

Conform datelor oficiale, cheltuielile bugetare au fost de 161,96 miliarde de lei, in vreme ce veniturile s-au ridicat la 148,7 miliarde de lei. Datele mai arata ca veniturile la bugetul general consolidat au fost cu 8,6% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile cu 0,9%.

La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 21,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cele din accize cu 12,8%, iar contributiile de asigurari sociale au fost cu 9,2% mai mari decat in ianuarie-octombrie 2010.

"Impozitul pe profit incasat in luna octombrie este aferent rezultatelor financiare din trimestrul al III-lea, inregistrand o crestere fata de trimestrul al II-lea cu 11,2%. Incasarile totale in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie au fost mai mari cu 1,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent", se spune intr-un comunicat al MFP.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 46,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele cu bunuri si servicii s-au majorat cu 4,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la bugetele locale (16,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale, se mai spune in comunicatul MFP.

Reprezentantii institutiei arata ca se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-12,8%), subventii (-13,4%) si asistenta sociala (- 1,1%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 67,0% fata de aceeasi perioada a anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzile s-au majorat cu 24,3% fata de anul precedent, reprezentand 79,4% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele zece luni in suma de 26,3 miliarde de lei, fata de 22,5 miliarde de lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.