Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Politicianul
Dumitru Oprea

Crezul meu politic

Unii fac politică doar din orgoliu. Alții, pentru a deveni “cineva”. Deși pare desuet în aceste timpuri, eu am intrat în viața publică pentru a o schimba în mai bine. La început, am sperat că e de ajuns să fii bine intenționat și solid profesional pentru a realiza asta. Am înțeles însă imediat că lucrurile sunt ceva mai complicate. Că pregătirea și onestitatea ta pot incomoda uneori pe alții. Și nu neapărat doar pe adversarii politici.

Am descoperit o lume dură, aspră, dureros de puțin dedicată servirii binelui public. Un om ceva mai slab ar fi plecat. S-ar fi dedicat exclusiv carierei,  lăsând deoparte o sursă de permanente frământări. În schimb, am început să văd totul ca pe o provocare. Aceea de a lupta pentru ca binele să învingă mai des. Iar oamenii simpli să fie primii săi beneficiari. Nu știu cât de des reușesc asta. Am însă conștiința împăcată că e un ideal pe care îl caut mereu.

Experienţa în politică

2008-2011 - În Parlamentul României, este vicelider al grupului parlamentar Partidului Democrat Liberal din Senat, secretarul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, membru al Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport şi al Comisiei pentru Afaceri Europene, având numeroase intervenții mai ales în domeniul economic și cel al educației.

2008- La alegerile generale, Dumitru Oprea este ales ca senator de Iași,  obţinând cel mai bun scor pe judeţ (peste 45% din voturile Colegiului 5).

Din 2008 - Preşedintele Organizaţiei Municipale a PD-L Iaşi, prin fuziunea PLD cu PD şi primvicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene. Partidul obține scoruri notabile în alegerile locale la nivelul municipiului şi al judeţului. Astfel, PD-L câştigă 12 locuri de consilieri locali (45% din numărul total) şi 13 locuri de consilieri judeţeni (36% din numărul total). Dumitru Oprea reușește intrarea în turul de doi în calitate de candidat la Primăria Muncipiului Iaşi şi obţinerea unui scor la limită (47.5%) contra primarului în funcție.

2007-2008 -Deputat al Parlamentului European, în Comisia pentru Cultură şi Educaţie, Comisia pentru Control Bugetar. În această calitate Dumitru Oprea are o contribuţie semnificativă la aprobarea Raportului privind Sistemul European de Credite pentru Educaţie şi Formare Profesională (ECVET), Raportul privind Competenţele mediatice într-o lume a erei digitale, numeroase intervenţii în Plenul Parlamentului

2007- La doar 8 luni de la înființarea formațiunii, PLD obține la alegerile pentru Parlamentul European 22 de procente în municipiul Iași. Cu această ocazie Dumitru Oprea este ales europarlamentar pentru România

2006 - Iniţiator Platforma Liberală Iaşi şi a Partidului Liberal Democrat.

2001 - 2004 - Preşedinte PNL Filiala Judeţ Iaşi. Liberalii ieșeni au crescut electoral de la 7%, la 36,5%.

Experienţa în administraţie

2000 - 2008 - Rector al Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi

1996 - 2000 - Decan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), Universitatea. "Al. I. Cuza" Iaşi

1997 - prezent - Expert-evaluator şi membru al comisiilor Consiliului Naţional de Finanţare a Învăţământului Superior şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice şi Învăţământului Superior.

1998 - 2006 - Preşedinte al Comisiei Economie, Cibernetică şi Statistică Economică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare

1998 - 2006 - Membru al Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare Academică

2003 - 2008 - Membru al Consiliului de Administraţie al Parcului Tehnologic Tehnopolis Iaşi.

1998 - prezent - Director al Departamentului de Educaţie Economică Permanentă.

1997 - 2010 - Preşedinte al Fundaţiei "Economist 2000".

1996 - 2008 - Membru al Bordului Consultativ AIESEC.

1992 - prezent - Director executiv al Centrului Româno-American de Dezvoltare a Întreprinderilor Private.

1994-2000 - Agent de Dezvoltare Locală în cadrul Programelor de Măsuri Active pentru Combaterea Şomajului FIMAN/PAEM/PHARE.

 


Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.