Acasa
Profesorul
Campanii
Politicianul
Galerie foto
Blog
Contact

banner_ciric_200

banner_idei_200

Rectorul

Inovaţia ca mod de viaţă

Sunt mândru că am condus Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” timp de opt ani. Am venit la conducerea ei dorind ca numele universităţii să fie un reper în Europa, iar inovaţia să devină un mod de viaţă.

Îmi iau rămas-bun de la funcţia de rector al universităţii, mulţumit că am reuşit, alături de echipa mea, să îndeplinesc toate punctele din promisiunile pe care le-am făcut la candidatură.

StudenţiProfesoriCercetareInstituţional

Studenti
Ce am promis
: evaluarea profesorilor, cursuri interdisciplinare, studii similare cu cele din universităţile europene în cadrul Procesului Bologna, cămine moderne, racordarea la Internet.

Ce am realizat: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a fost prima universitate din România care a realizat o reformă a educaţiei centrată pe student, după un model care a fost acum preluat şi de alte universităţi din ţară. La Universitatea „Cuza”, studenţii îşi pot alege în mod liber o specializare complementară, de la orice altă facultate, pentru a avea mai multe şanse pe piaţa forţei de muncă.

Disciplinele din primii trei ani de studiu au căpătat un caracter nu doar mai general, ci şi unul interdisciplinar, în urma reformării învăţământului pe modelul european al Procesului Bologna. La sfârşitul fiecărui semestru, studenţii dau note profesorilor, aprecierile lor având importanţă promovarea cadrelor didactice, acordarea salariilor de merit sau a premiilor speciale de la sfârşitul fiecărui an.

În 2008, este gata cel mai modern cămin din România. În Akademos, studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” au dotări moderne, aer condiţionat şi condiţii de comfort deosebit. Căminul C1 din Târguşor Copou a devenit standard de remodernizare a căminelor – după modelul său, a fost realizat C2 şi urmează a fi renovate C3 şi C5.

Alte iniţiative de succes au fost Ziua Absolventului de Cuza, o defilare şi un eveniment cu 6000 de participanţi, şi înfiinţarea Biroului de Informare pentru Studenţi – o modalitate prin care studenţilor li se garantează accesul la informaţii prin mijloace care le sunt familiare (bloguri, Yahoo Messenger etc).

Profesori
Ce am promis
: managementul calităţii în activitatea didactică, încurajarea cadrelor didactice tinere, dezvoltarea liniilor de studii internaţionale, compatibilizarea cu Procesul Bologna.

Ce am realizat: În 2007, s-au alocat 1 milion de lei pentru premierea cadrelor didactice.

Interdisciplinaritatea şi reforma educaţională au fost cuvintele cheie ale celor două mandate de rector. Pentru a încuraja realizarea interdisciplinară a planurilor de studiu, în universitate s-au înfiinţat departamente mari, în cadrul cărora se doreşte combinarea mai multor abordări.

Calitatea actului didactic este asigurată atât prin auto-evaluarea şi evaluarea permanentă a cadrelor didactice, acordarea salariilor la niveluri ridicate, în comparaţie cu alte universităţi din România, şi instituirea unui sistem de premii pentru cadrele didactice cu rezultate de excelenţă.

Cei mai buni tineri – cu precădere cei angajaţi ca doctoranzi în universitate, primesc, de trei ani de zile, premii considerabile (în 2007 – 1 milion de lei) pentru cele mai bune teze de doctorat realizate aici sau în străinătate. Universitatea Cuza a devenit, în perioada 2004-2008, membră a două dintre cele mai importante asociaţii universitare: Grupul Coimbra şi Reţeaua Utrecht.

Cercetare
Ce am promis:
crearea şcolilor de studii doctorale;
instituirea premiilor de excelenţă pe domenii ştiinţifice;
participarea instituţională la programul “Cadru 6” al UE;

Ce am realizat: În ultimii trei ani, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” ocupă locul I în clasamentul cercetării universitare româneşti, conform topului realizat de asociaţia Ad-Astra. Activitatea publicistică la nivel internaţional a cunoscut o creştere fără precendent, acest merit fiind recunoscut şi prin două premii acordate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în 2007 şi 2008.

S-au acordat până la 7 milioane de lei noi pentru cei implicaţi în proiecte de cercetare de anvergură şi cu publicaţii în reviste recunoscute internaţional.

În universitate, au fost câştigate proiecte atât în cadrul programului european PC 6, cât şi în mai noul program PC7.

Instituţia
Cu peste 45.000 de locuitori (cât muncipiul Paşcani), un buget anual de 75 de milioane de euro, facilităţi de cazare, masă, distracţie, sănătate, media şi educare a celor mici – am privit mereu universitatea ca pe un adevărat oraş. I-am spus Oraşul Cuza.

În Copou am învăţat numeroase lecţii la care administraţia Iaşului mare a dat examen şi l-a picat, în dezavantajul tuturor ieşenilor:
un oraş nu îşi poate permite să aibă la disopziţie bani şi să nu ştie cum să îi cheltuiască;
proiectele de dezvoltare trebuie gândite din timp şi pregătite complet pentru accesarea fondurilor structurale;
dezvoltarea nu se poate face pe fonduri împrumutate, pentru care trebuie să plătească generaţii întregi;

Ce am promis: înfiinţarea unor departamente de management al proiectelor şi de marketing şi relaţii publice, modernizarea spaţiilor de cazare, racordarea la Internet a căminelor, accelararea lucărilor pentru căminul din Păcurari şi deschiderea investiţiilor pentru alte două cămine

 

Ce am realizat:
în doar trei ani, am triplat fondurile universităţii, atât prin proiecte europene, cât şi prin proiecte administrative pe care le-am avut minuţios pregătite pentru orice ofertă de fonduri de investiţii din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării;
am înfiinţat un Departament de Managementul Proiectelor – pentru că am ştiut care sunt priorităţile universităţii, ce trebuie făcut pentru a le realiza. În total, în ultimii patru ani, s-au obţinut peste două milioane de euro din proiecte internaţionale şi naţionale;
după succesul grădiniţei Junior, am decis să ducem mai departe modelul educaţional de succes înfiinţând Şcoala Generală Junior, deschisă atât copiilor angajaţilor Universităţii Cuza, cât şi oricui vrea ce este mai bun pentru copilul său;
am construit, din temelii, un cămin care le ofere studenţilor o locuinţă confortabilă şi cu cele mai moderne dotări pe timpul anului universitar;
am modernizat căminele C1 şi C2, dorind ca gradul de confort din aceste cămine să fie privit, de acum încolo, ca standard pentru toate celelalte cămine studenţeşti renovate, în Iaşi şi în ţară;
am refăcut clădirea principală a universităţii şi în semn de respect pentru valoarea sa arhitecturală şi istorică, am pus-o sub lumina reflectoarelor, transformând-o în unul din cele mai frumoase locuri ale serilor din Iaşi;
am înfiinţat un departament specializat în comunicare, care ne-a ajutat în primul rând să comunică mai bine cu studenţii intrând în lumea internetului, dar şi să promovăm o cultură a transparenţei în faţa presei şi a publicului din universitate;
am pus bazele Fundaţiei Alumni, prin care vrem să menţinem legăturile sufleteşti cu absolvenţii noştri şi să îi primim cu uşa deschisă pentru proiecte, iniţiative şi sprijin.

 
Valoare
Şcoala, educaţia, cultura, morala sunt instituţiile care ne pot da valorile.
Vis
Parafrazând începutul "visului" lui Martin Luther King, Jr., vă spun astăzi, dragi prieteni, că, în pofida dificultăţilor şi frustrărilor momentului, I STILL HAVE A DREAM. Este un vis înrădăcinat în visul ... românesc.
© Profesor Dumitru Oprea
Reproducerea fara acordul autorului este interzisa.